Apa a atras oamenii inca din cele mai indepartate timpuri. Regiunile scaldate de apele lacurilor, raurilor, fluviilor si marilor au fost intotdeauna bogat populate iar cele mai multe au devenit leaganul unor culturi impunatoare.
Trecerea de la copacul pravalit in apa si pana la nava supusa vointei omului s-a desfasurat in decursul a mii de an. Legat sufleteste de mica sa nava omul a invins stihiile dezlantuite ale naturii prin curaj, tenacitate si inventivitate.
Privita la inceput cu teama, experienta la bordul navelor a sfarsit prin a deveni pentru fiecare marinar subiectul celor mai nostalgice amintiri. La bordul navei incoltesc primii germeni ai notiunii de lucru in echipa, iar caracterele, oricate asperitati ar avea, se modeleaza.
Evolutia lenta in constructia navelor, dar si in exploatare este marcata de o terminologie specifica, absolut necesara activitatilor desfasurate la bord. In lupta cu minutele oamenii marii au invins printr-un vocabular ce nu lasa loc ambiguitatilor, necesar prescurtarii unor explicatii indelungate.
Capacitatea creatoare si decizia in solutionarea unor probleme tehnice specifice aparute la bordul navelor au dus la aparitia unor solutii in aparenta simple dar deosebit de trainice si eficiente in exploatare.
Printre acestea se afla si lucrarile de matelotaj si nodurile marinaresti caracterizate prin faptul ca se fac usor, rezista la efort si care se desfac la fel de usor dupa intrebuintare.