Noduri și matelotaj ediția a II-a

Introducere

Apa a atras oamenii din cele mai îndepărtate timpuri. Regiunile scăldate de apele lacurilor, râurilor, fluviilor şi mărilor au fost întotdeauna bogat populate, iar cele mai multe au devenit leagănul unor culturi impunătoare.
Trecerea de la copacul prăvălit în apă până la nava supusă voinţei omului s-a desfăşurat în decursul a mii de ani. Legat sufleteşte de mica sa navă, omul a învins stihiile dezlănţuite ale naturii prin curaj, tenacitate şi inventivitate.
Privită la început cu teamă, experienţa la bordul navelor a sfârşit prin a deveni pentru fiecare marinar subiectul celor mai nostalgice amintiri. La bordul navei încolţesc primii germeni ai noţiunii de lucru în echipă, iar caracterele, oricâte asperităţi ar avea, se modelează.
Evoluţia lentă în construcţia navelor, dar şi în exploatare, este marcată de o terminologie specifică, absolut necesară activităţilor desfăşurate la bord. În lupta cu minutele, oamenii mării au învins printr-un vocabular ce nu lasă loc ambiguităţilor, necesar prescurtării unor explicaţii îndelungate.
Capacitatea creatoare şi decizia în soluţionarea unor probleme tehnice specifice apărute la bordul navelor au dus la apariţia unor soluţii în aparenţă simple, dar deosebit de trainice şi eficiente în exploatare.
Printre acestea se află şi lucrările de matelotaj şi nodurile marinăreşti caracterizate prin faptul că se fac uşor, rezistă la efort şi se desfac la fel de uşor după întrebuinţare.
Cu toate progresele tehnice realizate în construcţiile navale, mâna omului nu a putut fi înlocuită complet în executarea lucrărilor de matelotaj, fapt ce impune ca fiecare marinar să-şi însuşească executarea acestor lucrări, de multe ori siguranţa omului şi chiar a navei fiind dependente de executarea corectă şi la timp a unui nod.
Considerăm această lucrare o modestă încercare de a sprijini marinarii în nobila lor misiune.

Schițele trase în tuș cu penița preluate din ediția din 2007 a acestei cărți, au fost realizate de Ionescu Ovidiu care, cu câțiva ani în urmă, s-a dus dincolo de orizont.

Capitolele cărții Noduri și matelotaj:
Introducere…………………………………………………………………….7
Capitolul I Parâme………………………………………………………….9
Capitolul II Noduri marinărești ………………………………….25
Capitolul III Noduri pescărești……………………………………83
CAPITOLUL IV Volte, boțuri, legături……………………105
CAPITOLUL V Lucrări de matelotaj……………………….125
Bibliografie………………………………………………………………150