Acest ghid al ofiterului de cart nu este o premiera in literatura de specialitate din domeniul maritim. Karol Prossinagg si Gh. I. Balaban au scris in 1940, respectiv 1956, cate un manual al ofiterului de cart.
Trebuie sa fim recunoscatori inaintasilor pentru contributia pe care au adus-o prin scris si activitatea practica pentru dezvoltarea spiritului marinaresc, pentru ca pe umerii lor ne inaltam.
In lumea in care traim totul este devenire continua si permanenta, nimic nu sta pe loc, totul se schimba, devine, curge. „Nu ne putem scufunda de doua ori in acelasi rau” cum spunea Heraclit din Efes.
In ultimii treizeci de ani am fost martori la schimbari spectaculoase in tehnica navigatiei.
Satelitii permit determinarea permanenta a punctului navei cu precizie de metri si chiar mai putin, determinarea continua cu o acuratete deosebita a drumului si vitezei navei deasupra fundului.
Comunicatiile prin satelit asigura mentinerea legaturilor cu navele pentru o informare continua privind situatia hidrometeorologica, a starii navelor si a bunurilor transportate.
Tehnologiile informatice integrate in echipamentele de la bordul navelor permit planificarea si desfasurarea in conditii de siguranta sporita a navigatiei, folosirea eficienta a capacitatilor de transport ale navelor.
Principiile navigatiei maritime sunt neschimbate ele sunt integrate in noile echipamente de la bordul navelor si beneficiaza de realizarile miraculoase ale tehnologiei informatiei.
Profesia de ofiter de marina presupune cunostinte teoretice in vaste domenii, dar mai ales deprinderi temeinice, pentru a fi in masura sa dea raspunsuri potrivite la situatii deosebite. Acest ghid este o sinteza si asa cum este firesc, aduce in atentie responsabilitatile pe care le au ofiterii atunci cand indeplinesc atributiunile ofiterului de cart pe puntea de comanda sau la masini, pe nave civile sau militare.
Cunostintele necesare, de baza din domeniul navigatiei, manevrei navei in diferite circumstante, cinematicii navale, comunicatiilor navale se presupune bineinteles ca sunt cunoscute, – ghidul nu inlocuieste niciun curs – el prezinta in mod concentrat algoritmii pentru aplicarea lor in practica.
Sunt multe cunostinte si deprinderi practice specifice navelor civile sau militare necesare ofiterului de cart, care nu au fost detaliate in acest ghid. Ca urmare, colectivul de autori si-a propus ca in anii ce vin, sa redacteze un manual al ofiterului de cart pe navele civile si un manual al ofiterului de cart pe navele militare.