Comunicatii navale GMDSS – LRC

Necesitatea operării corecte a oricărui echipament de radiocomunicații,  de către personal calificat, este  clar exprimată în  Regulamentul Radio ITU, care cere ca seviciul fiecărui radio-telefon naval (handheld) să fie controlat de un operator ce deţine un certificat emis şi recunoscut de Guvernul respectiv.

În consecință, cursurile GMDSS (GOC – General Operator’s Certificate, LRC – Long Range Certificate, SRC – Short Range Certificate sau ROC – Restricted Operators Certificate) sunt obligatorii pentru toți cei care vor să navigheze pe mare și vor fi în situația de a utiliza un echipament de comunicații radio.

Necunoașterea manipulării aparaturii din serviciul maritim mobil sau mobil maritim prin satelit de la bord și a procedurilor de comunicație poate duce la situații deosebit de periculoase. Imaginați-vă situația în care sunteți în pericol (incendiu, scufundare, coliziune, atac pirateresc, om la apă etc.), aveți o avarie sau un rănit/bolnav la bord și aveți nevoie de ajutor sau vreți să dați un telefon acasă și nu cunoașteți procedurile de folosire a mijloacelor de comunicație.

Prezenta carte este un ghid de utilizare a mijloacelor de comunicație din serviciul mobil maritim, serviciul mobil maritim prin satelit, sau goniometrarea locului sinistrului naval, dar și cunoașterea mijloacelor de semnalizare care în anumite împrejurări sunt indispensabile.

Am inclus în carte Expresii standard de comunicare pentru navigatori – IMO Standard Marine Communication Phrases (SMCP), prezentându-le atât în limba română, cât și în limba engleză pentru augmentarea înțelegerii și încrederii utilizării acestora. Aplicația de învățare și autotestare a cunoașterii, atașată acestei cărți, aduce plusul specific utilizării metodelor moderne de de învățare.