Catarge printre stele

Fragmente din carte
Precesia
În Vechiul Testament se regăsesc numeroase referinţe la erele astrologice. Observând cu atenţie cerul, anticii au observat că aproximativ 2150 de ani, dimineaţa, la începutul echinocţiului de primăvară, Soarele se află într-un anumit semn zodiacal. Până în anul 2150 î.Ch. (în preajma fugii din Egipt a evreilor), Soarele la echinocţiu a fost în constelaţia Taurul, apoi până la naşterea Domnului nostru Iisus Christos a fost în constelaţia Berbecul, iar în acel an a trecut în constelaţia Peşti, urmând ca, începând cu anul 2150 d.Chr, să treacă în constelaţia Vărsătorul. În aproximativ 26000 ani Soarele va răsări la echinocţiu pe rând în cele 12 constelaţii. Ştiaţi asta?
cps1–Da, domnule profesor, ştim că acest fapt se datorează precesiei, spune Anca Ghidirim.
–Pământul este ca un titirez cu care ne plăcea să ne jucăm când eram mici; acum, copii mari, îi spunem giroscop. Polii cereşti efectuează o mişcare aparentă lentă printre stele, în raport cu sistemul solar, în jurul axei eclipticii în sens retrograd cu 50,27” pe an, intervine Cosmin Damache.
–Precesia se datorează atracţiei executate de Soare, asupra excesului de masă ecuatorială a Pământului, a cărui axă formează cu planul eclipticii un unghi de 23o 27’, precizez eu şi are o durată aproximativ de 26000 ani, fiind evidenţiată încă din anul 128 î.Ch. de către astronomul Hipparchos (Fig. 2.1.).
–În acelaşi timp cu forţa de atracţie a Soarelui, asupra excesului de masă de la ecuator a Pământului, acţionează şi forţa de atracţie a
Lunii, care face ca axa Pământului să se mişte pe o elipsă centrată pe cercul de precesie. Această mişcare se numeşte nutaţie şi are o perioadă de 18,6 ani, precizează Daniel Bârdan. Forța de atracție exercitată de Lună, satelitul Pământului, este puternică, deoarece aceasta este un corp ceresc cu o masă însem-nată, are o rază de patru ori mai mică decât cea a Pământului și se află la o distanță de aproape 6 ori diametrul acestuia.
–Deci, axa de rotaţie are o mişcare mult mai complexă. Influenţa combinată a precesiei şi nutaţiei au ca efect deplasarea polului ceresc adevărat după o sinusoidă superpozată pe cercul mic centrat pe polul eclipticii.
–Da Adrian (David), ceea ce ai spus este corect.
–Eu cred că nu trebuie să uităm, că în sistemul solar mai sunt şi planete, care conform legii atracţiei universale acţionează şi ele asupra Pământului şi influenţează precesia polilor acestuia, completează Florin Crăițoiu. Fiind de dimensiuni relativ mici şi la distanţe mari, influenţa acestora este mai mică.
–Dar să ne întoarcem din nou la constelaţiile Zodiacului şi la erele astrologice. În Vechiul Testament, când Moise coboară de pe Muntele Sinai cu cele 10 Porunci, se mânie foarte tare văzându-şi poporul că venerează un viţel de aur. În realitate, viţelul de aur era Taurul, poate boul Apis al egiptenilor din robia cărora ei au fugit. Moise era reprezentantul noii ere a Berbecului în care intra atunci Soarele.
–De asemenea, trebuie spus că era în care a intrat Soarele odată cu naşterea creştinismului, este sub semnul constelaţiei Peşti, spune moale, așa cum îi era obiceiul, Barbu Marin.
–Da, primii apostoli sunt pescari şi primul semn simbolic al creştinilor este peştele, spune Segiu Rujan, am reținut aceasta din documentarul Zeitgeist.
–Da, acest fapt este subliniat şi de Henryk Sienkiewicz în romanul Quo Vadis care, în 1905, i-a adus premiul Nobel pentru literatură, intră în discuție Prioteasa Marius, zis Cancelarul, pentru că el ajută comandantul companiei la întocmirea unor documente.
–În continuare, vă voi arăta cum se verifică şi cum se reglează sextantul cu care vom măsura iniţial înălţimi la Soare,
la culminaţie, pentru a determina latitudinea la care ne aflăm, iar mai târziu înălţimi la ore diferite pentru a determina
latitudinea şi longitudinea, cu observaţii succsive la astrul zilei.
*************************************************************************************************
Sistemul de coordonate ecuatoriale
Sistemul de coordonate ecuatoriale semi-locale sunt inde-pendente de poziţia observatorului (Fig. 2.10.).
Sistemul de coordonate ecuatoriale are urmatoarele elemen-te caracteristice:
-axa fundamentală este axa lumii (PN – PS)
-planul fundamental este planul ecuatorului terestru
-polii sistemului sunt Polul nord (PN) şi Polul sud (PS)
cps2-cerc polar – cercul orar al astrului este semicercul mare PNAPS care trece prin polii cereşti şi prin astru, este ^ pe cercul de referinţă (pe ecuator)
-cerc paralel – paralelul de declinaţie al astrului, este cercul mic paralel cu ecuatorul ceresc care trece prin astru şi este ^ pe axa
sistemului (axa lumii)
Astrul se află la intersecţia unui cerc orar (polar) cu un paralel de declinaţie.
Pentru determinarea poziţiei unui astru pe sfera cerească în sistemul de coordonate ecuatoriale, sunt necesare două coordonate:
-una care să determine poziţia cercului orar al astrului
-una care să determine poziţia paralelului de declinaţie al astrului
Coordonatele ecuatoriale locale care determină poziţia cercului orar al astrului sunt:
-unghiul orar (t)
-unghiul la pol (P)

*******************************************************************************************************
Triunghiul sferic de poziție
cps3Triunghiul sferic de poziție este triunghiul format pe sfera cerească, cu ajutorul elementelor sistemelor de coordonate sferice și a elementelor date de poziția observatorului pe sfera cerească.
În triunghiul sferic (Fig. 2.14.) PN-Zen-S avem:
-vârfurile (PN, Zen, S)
-laturile (l, z, p)
-P-unghiul la pol
-Z-unghiul la zenit
-l-colatitudinea, l=90o-φ
-p-distanța polară, p=90o-d
-z-distanța zenitală, l=90o-h
Până acum am prezentat coordonatele sferice orizontale și coordonatele sferice ecuatoriale.
Trebuie să reținem faptul că suma unghiurilor unui triunghi sferic nu este fixă, 180o ca în geometria în plan, euclidiană, ci este cuprinsă între 180o și 540o.

*************************************************************************************
Dis-de-dimineață, în ziua de 9 iulie, ne-am îmbarcat în autocare și, după aproximativ patru ore de mers, am fost debarcați în partea de sud a Manhattanului, foarte aproape de Battery Gardens, de unde se putea vedea bine Statuia Libertății.
Inspirată alegere a locului de unde am început vizitarea orașului, deoarece, pentru orice om, imaginea de pe Liberty Island, de peste ape, a simbolului cel mai drag umanității, este tulburătoare.
Ni s-a comunicat ora și locul de întâlnire, ora 22.00, inter-secția Bulevardului 7 cu Strada 51. Grupurile sau format repede. Unii s-au așezat la coada imensă pentru a vizita Statuia Libertății, dar majoritatea, descurajată de coada uriașă, s-a îndreptat spre oraș.
Împreună cu Popa Lucian, Costandache Marian, Stănescu Viorel, care ni s-a alăturat ceva mai târziu și doi marinari, am început să ne târâm opincile, având ca țintă finală, Times Square.
Primul popas l-am făcut aproape de Ground Zero, acolo unde, până în 11 septembrie 2001, au fost Turnurile Gemene – World Trade Center. Împrejmuită cu un gard metalic înalt, zona era inaccesibilă nouă. Sentimentele, grijile și speranțele ameri-canilor în legătură cu acel loc erau, cred eu, exprimate în bisericuța de lângă gard, în care erau depuse înscrisuri și mici simboluri comemorative din partea cetățenilor și comunităților americane.

Constelațiile primăverii
Dacă privim cerul la mijlocul lunilor primăverii, în martie la orele 24.00, în aprilie la orele 22.00 și în mai la orele 20.00, aspectul cerului va fi aproape ca în figura 6.2.
Carul Mare tronează aproape de Zenit, înspre nord-est, aproximativ deasupra capului. Cu ajutorul stelelor lui vom găsi una din cele mai frumoase constelații ale cerului primăverii: Leul (Leo).
Leul (Leo). Duceți o linie imaginară prin roțile din spate ale Carului Mare spre sud și veți da de o stea strălucitoare, foarte albă, un adevărat diamant al cerului, Regulus (numit micul rege), sau a Leonis. Regulus marchează solstițiul de vară. Cu ajutorul schiței din figura 6.1 veți găsi celelalte stele ale constelației Leul. Steaua b Leonis, numită Denebola, este albăstruie (numită coada leului). Steaua g Leonis este gălbuie și se numește Algieba.
Aproape de această stea, în luna noiembrie, porneşte spre Pământ un roi de stele căzătoare numite Leonide.
Leul este o constelație zodiacală și străbătută de Soare în perioada 23 iulie – 22 august.
Această constelaţie poartă numele regelui junglei, în cinstea Leului din Nemeea, învins  de Heracles (Hercule).
Semizeul Heracles, fiul lui Zeus, a fost sfătuit de Pitia, preoteasa Oracolului din Delphi (Grecia antică) să intre în slujba regelui Eurystheus, din Micene. Regele i-a încredinţat sarcina de a omorî un leu uriaş, fiară înspaimântătoare, care teroriza locuitorii din Nemeea şi care sălăşuia într-o grotă din munţi.

cps4

Heracles l-a găsit în grota sa, l-a lovit mortal cu măciuca, l-a sugrumat și apoi i-a luat pielea urâtă la vedere. S-a învelit în aceasta și s-a înfățișat lui Eurystheus. Urâtul veșmânt nu i-a plăcut regelui, așa că nu i-a permis lui Heracles să intre în cetatete. În afara porților cetății, Hercule a organizat Jocurile Nemeene. Nemulțumit, Eurystheus i-a mai dat şi alte munci, douăsprezece în total, pe care Heracles le-a îndeplinit cu succes.
Nemuritorii zei au ridicat la cer leul sub forma unei constelaţii împreună cu Heracles şi celelalte trofee: Hidra, Racul, etc.
Astrologii spun că Leul este conștient de propria valoare și face tot posibilul ca meritele să-i fie recunoscute de catre cei din jur, pentru că îi place să iasă în evidență, să fie deasupra tuturor.
Se remarcă prin încrederea în forțele proprii și vrea ca cei din jur să îl respecte. Excesiv de mândru, nu acceptă prea ușor sfaturile prietenilor.
Este drept şi mărinimos, ambiţios și creativ, ia ușor decizii pe care vrea ca cei din jur să le urmeze. Este energic și nu acceptă nesupunerea subordonaților. La fel ca Regele Leu, este nobil și generos.
Leului îi place să se afle în centrul atenției, este preocupat de propria imagine și își dorește foarte mult succesul. Este un conducător înnăscut. Știe să se facă ascultat, iar autoritatea sa este recunoscută în mod natural.
Vanitos, poate să piardă simpatia celor din jur. Ar trebui să fie mai diplomat. Uneori pare arogant și excesiv de egoist datorită atitudinii aristocratice.
In familie, vrea ca el să fie stăpânul, impunându-și punctul de vedere cu orice preț. Are sentimente foarte puternice care-l pot duce la excese. Orgoliile sale conduc uneori la deziluzii.
Racul, Crabul (Cancer), constelație zodiacală, este formată din stele prea puțin luminoase.
O veți găsi la apus de Leu ca un norișor alb pe care îl veți identifica numai dacă cerul este foarte senin, fără Lună.
Norișorul se află în mijlocul a patru steluțe, dintre care numai două sunt de mărimea patru.
Tot de mărimea patru sunt și stelele a și b din Rac care sunt mai spre sud.
Aflată în emisfera nordică, este traversată de Soare în perioada 22 iunie-22 iulie.
Racul a fost cândva cea mai avansată constelaţie spre Nord. Din acest motiv, cea mai avansată paralelă a Pământului din emisfera nordică acolo unde Soarele, o dată pe an, în ziua solstiţiului de vară, este la Zenit, se numeşte Tropicul Racului. Tropicul sudului poartă numele Capriconului.
În mitologia caldeenilor, constelația Racul era numită „Poarta oamenilor”, prin care coborau sufletele pe Pământ pentru a se reîncarna în oameni.
Popoarele precolumbiene credeau că, atunci când Soarele o străbate, ia forma unei păsări de foc ce coboară pe Pământ pentru a primi jertfe și mai ales jertfe umane.
În mitologia greacă, Cancer era un personaj din episodul celor 12 munci ale lui Heracles.
În timp ce Heracles se lupta cu Hydra, un monstru cu multe capete, zeița Hera, care nu-l plăcea pe Heracles, a trimis Crabul pentru a-i distrage atenția.
Pentru a-l împiedica pe Heracles să lupte cu Hidra, Racul s-a prins cu cleștii de picior, dar cu celălalt picior Heracles l-a zdrobit. Recunoscătoare, Hera, pentru efortul mititel dar eroic al micului crustaceu, l-a plasat pe cer. Crabul nu a fost învingător, așa că zeii nu i-au dat racului stele strălucitoare, precum am arătat mai sus.
Astrologic vorbind, Racul este interiorizat, meditativ, calm, dornic de liniște și armonie, cu multă imaginație. Din acest motiv, familia este importantă pentru că îi oferă siguranță.
Este plin de fantezie, binevoitor și tandru, iar sentimentele îl domină. Corect în relațiile interumane, are mulți prieteni și iubește natura. Atunci când este optimist, este o persoană plăcută.
Racul se conduce adeseori după presimțiri, îi place să sară în ajutorul celor aflați în nevoie, să ocrotească și își face griji pentru cei din jur. Îi place ca meritele să-i fie recunoscute și mai ales laudele care-l motivează. Creativitatea este mai degrabă de tip artistic.
Atunci când urmărește îndeplinirea propriilor proiecte, este eficient. Deciziile pe care le ia sunt corecte, spectaculoase și neașteptate.
Se simte îngrădit de convențiile sociale, dar le respectă și este disciplinat. Este usor de jignit, supărăcios și, uneori, ranchiunos. Dar este și foarte ușor de reconciliat. Imaginativ, poate să vadă pericole acolo unde nu sunt. Este închis în sine și un pic temător. Dornic de schimbări, sentimental, se angajează uneori în aventuri nepotrivite.
Văcarul/Boarul (Bootes) este o constelație ușor de identificat pentru că ruda Carului Mare formează un fel de arc pe care, dacă-l prelungiți dinspre e spre h , veți da peste una dintre cele mai strălucitoare stele. Această stea se numește Arcturus sau a Bootis, în limbaj popular Văcarul. În martie se găsește spre nord-est, fiind cea mai strălucitoare stea din acea parte a cerului. În martie se ridică la orizont, în aprilie se vede bine și strălucește pe cerul nopții până toamna târziu, când ajunge aproape de apus. Are culoarea gălbui roșcată, este la distanța de 100 de ani lumină, deci este un soare de mii de ori mai mare și mai strălucitor decât Soarele nostru.

cps5

Coroana Boreală (Corona Borealis) este aproape de constelația Boarul și se găsește în prelungirea liniei imaginare care trece prin stelele g și d din Boarul. Stelele acestei constelații alcătuiesc o frumoasă coroană, în care steaua cea mai strălucitoare este Gemma (a Coronae Borealis – Alphecca nume dat de arabi) sau Mărgăritarul, de magnitudine doi.
Noi, românii, numim această constelație Hora, steaua Gemma fiind Fata Mare din Horă, iar cele două stele din interior fiind Lăutarii. I se mai spune Cununa, Coliba sau Casa cu Ogradă.
Fecioara (Virgo) este una din constelațiile zodiacale pline de semnificații cerești. Dacă vei continua să mergi pe arcul pornit din ruda Carului Mare și treci de Arcturus, ajungi la următoarea stea strălucitoare care este situată pe ecliptică, la sud de ecuator. Este Spica, a Virginis. Strălucitoare sunt și stelele g, b și e Virginis (Vindemiatrix). În această constelație sunt multe nebuloase, despre care Gabriel Donna scria:
“Prin gemele Fecioarei de-argint, misterioase
În plin străluce Spica și Vindemiatrix
Ce ‘nchid însidefatul scrin alb de nebuloase.”
Este o constelație zodiacală și aproape de steaua b Virginis se află echinoxul de toamnă, când Soarele taie ecuatorul și se îndreaptă spre sud. Acum, ziua este egală cu noaptea, se termină vara astronomică și începe toamna astronomică.
Această constelație o reprezintă pe Fecioara Maria, iar steaua Spica este în mănunchiul de spice de grâu.
Are ca semn zodiacal litera m stilizată inițiala și altor fecioare care au conceput fără de prihană precum ființe miraculoase.
Situată în regiunea ecuatorială a cerului, constelaţia este străbătută de Soare în perioada 23 august-22 septembrie. Din România, constelaţia este vizibilă pe cerul de primăvară.
In mitologia greacă, Demeter sau Demetra era zeița agriculturii şi a roadelor pământului. Zeus a sedus-o pe Demetra și a avut cu ea o fiică, Persephone, de care mama sa era foarte atașată.
Zeul Hades a văzut-o, s-a îndrăgostit de ea, a rapit-o și a dus-o cu el pe tărâmurile subpământene, în Infern.
Îndurerată, Demetra a hotărât să nu-și mai îndeplinească îndatoririle divine și nici să-si reia locul în rândul zeilor, până nu-și găsește fiica preaiubită. Văzând că pământul nu mai rodește și holdele se usucă, Zeus l-a trimis pe Hermes să o aducă din lumea subpământeană pe Persephone.
Pentru că aceasta era de acum soția lui Hades, Zeus a hotărât ca ea să stea 6 luni cu soțul și 6 luni cu mama sa. Ea este vizibilă pe cer, șase luni, în perioada când pământul este înverzit și roditor și plecată la soțul său subpământean toamna și iarna.
Astrologii afirmă că nativul Fecioara este muncitor si modest, cu un pronunțat simț al datoriei, serios și foarte cinstit. Detestă înșelăciunea și nu-i place să fie înșelat, nici măcar în glumă. Dotat cu o mare capacitate analitică este obiectiv în aprecieri, poate avea succese în domeniul tehnic și științific.
Entuziast dar calculat, rațional, meditativ, este un om cerebral, iubește studiul. De obicei este meticulos, foarte atent la detalii. Spirit analytic, acționează corect și cu grijă.

cps6

Este respectuos și înțelegator. Deși are uneori intuiții valoroase, nu se bazează pe ele. Comunică foarte bine și dă sfaturi valoroase, dar le și apreciază pe cele primite.

Intoarcere la pagina Carti.